Kar nekaj časa je minilo, odkar sem bila sama otrok, komaj čakala pustni čas in s prijatelji našemljena hodila od hiše do hiše nabirat dobrote. Zabaven in zanimiv običaj. Žal pa zadnja leta vidim vse manj maškarc, ki bi pogumno pozvonile, kakšno zapele in nažicale kakšen krof ali kovanec. Škoda!

Pa sem šla v akcijo! Namreč, zdaj imam že sama otroke, stare 8 in 5 let, in priznam, da jih do sedaj nikoli nisem poslala po naselju. Nekako so se mi vedno zdeli še premajhni. Da bi jih pa spremljala, mi pa tudi ni prišlo na misel. Večinoma smo obiskovali kakšno pustno rajanje, si ogledali lokalno povorko ali pa smo šli v trgovinski center poslušat Čuke. Vedno smo se imeli lepo in otroci so uživali, kar je seveda bilo najbolj pomembno.

V soboto pa je bilo prekrasno vreme in otroka v pričakovanju, da bi se šla kam pokazat. Pa smo šli. Lepo po vasi, od hiše do hiše, kot včasih. Pridružila se mi je še sestra s hčerko, tako da so otroci postali lušna skupina treh mask (Ana in Elsa iz risanke Ledeno kraljestvo ter pogumna Ninja želva), posledično pa jim je zrasel tudi pogum. Pred odhodom sva jih na debelo namazali, in že to jim je bilo strašno všeč.

Pred odhodom so še vsi dobili lekcijo, da se kljub temu, da so maškare, vedno najprej lepo pozdravi, zapoje kakšna pesmica in na koncu prijazno poslovi. Za njih najbolj zabaven pa je bil seveda slavni stavek »A mate kaj za pusta hrusta?«.

maškareIn odzivi so bili super! No, žal tudi danes obstajajo ljudje, ki jim je to neprijetno, in ne odprejo vrat, čeprav lahko vidiš premikanje zavese. Večina pa je odprla, se jih razveselila, jim namenila kakšno prijazno besedo, v zahvalo za pesmico in pogum pa podarila krof, pest bonbonov ali celo kakšen evro.

Hmmm, kaj naj rečem? Za otroke je bil to zagotovo vrhunec dneva. In užitek jih je bilo gledati, ko so si razdelili »plen«, kot mi včasih. Jaz pa sem v sebi čutila veliko zadovoljstvo, da sem lep in star običaj prenesla na svoje otroke. Konec koncev so zdaj dovolj stari. Letos sem jih sicer še spremljala, drugo leto pa jih bo morda še več in bodo šli že kar sami.

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!