otroci_pustne_semeKaj je sploh pust?

Ker človeška domišljija ne pozna meja, danes poznamo ogromno takšnih ali drugačnih, kreativnih ali malo manj kreativnih pustnih mask. Ljudje se šemijo v vse možno – krofe, smrkce, znane osebnosti, predmete in živali.

 

Ta čas je še posebej zabaven za naše malčke. Komaj Dedek Mraz in Božiček dobro odneseta pete, že se lahko veselijo naslednjega prihajajočega obdobja. Glavna debata tega časa pa je, v kateri pustni kostum se bo našemil, v katerega pravljičnega junaka se bo spremenil vsaj za en dan? Bo to super junak Spiderman? Ali morda pogumna Ninja želva? Nekoliko večji dečki bi se poistovetili z junakoma iz filma Vojna Zvezd, medtem ko se deklice navdušujejo nad Ano in Elso ali Sneguljčico, princesko, indijansko deklico. Naši najmlajši pa se še vedno radi spremenijo v živali, kot so mucki, kužki, medvedki, tigrčki ali piščančki.

Koliko pa sploh še vemo o samem pustu, o tradiciji in o starih slovenskih pustnih šemah? Pust je v resnici čas (kar cel teden), ko se ljudje napravimo v pustno šemo oz. maškaro.

Ali ste vedeli, da je šemljenje eden najstarejših ljudskih običajev? Ljudje so se skozi zgodovino šemili, da bi pregnali zimo in priklicali pomlad.

Kaj pa maškare, ki hodijo od hiše do hiše? No, te pa bojda prinašajo srečo in dobro letino.

In zakaj so tako razigrane, vesele in poskočne? Ker star pregovor pravi: če maškare visoko skačejo, bo lan visok, če divje plešejo, bo repa debela.

Znate našteti nekaj slovenskih pustnih šem? To so škoromati, značilni za predel okrog Brkinov. Oblečeni so v ovčje kože, okrog pasu imajo zvonce, na glavi pa velike koničaste klobuke, okrašene s papirnatimi rožami.

kurentKurenti, tako značilni za Ptujsko polje, so izredno glasni in nam kažejo dolge jezike.

 

Drežniški pustovi so značilni za Kobarid in okolico. Na glavi jih krasi kozorogovo rogovje in iz ust jim visi jezik. V drežniške pustove se po tradiciji lahko našemijo le neoženjeni moški.

coprnica_ursulaCerkniške maškare so značilne za tisti konec. Zagotovo ste že slišali za mati vseh čarovnic, coprnico Uršulo? In za povodnega moža Jezerka?

Zagotovo pa poznate laufarje, skupino 24ih fantov, ki vsi razen enega na obrazu nosijo lepo obarvane lesene maske – larfe. Narejene so iz lipovega lesa in so posebne ravno zaradi tega, ker so tako zelo podobne pravim človeškim obrazom.

laufarji

 

 

 

 

 

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!