Pol ure mučnega uspavanja dojenčka za borih 20 min spanja! Pa kje je tukaj pravica! Se tudi vam dogaja nekaj podobnega? No, takole sta mene hecala oba moja dojenčka. Nočno spanje sicer ni bilo tako problematično ne pri hčeri in ne pri sinu nekaj let kasneje. Oba sta sicer imela obdobja, ko je bilo težko, vendar k sreči niso trajala prav dolgo.

Tisto, kar se je meni zdelo najtežje, so bili dnevni počitki, sploh nekje v prvih 10-ih mesecih otrokovega življenja, ko naj bi spali večkrat na dan po urico ali celo dve. Pri nas je ta urica trajala 20 min. Pri obeh sem lahko jasno videla, kako zelo potrebujeta te dnevne počitke, a zaspati nikakor nista hotela. Dolgotrajno uspavanje za borih 20 min miru mi ni omogočalo časa niti, da obesim perilo, da s starejšo hčerko odigram igro Enke ali da si umijem lase.

Tisto posebno poletje pa…

Še predobro se spomnim poletja, ko sem bila s ta malim na porodniškem dopustu in ko sva z možem vzela kar pavšal v nekem hrvaškem kampu. Starejšo sem vzela iz vrtca in sama z obema malčkoma celo poletje uživala na morju in v naravi. Mož je prišel vsak petek popoldne po službi in se v ponedeljek zgodaj zjutraj odpravil nazaj v Ljubljano. Lahko rečem, da sem preživljala najlepši čas v svojem življenju. Sicer naporno obdobje, saj mi sami z dvema majhnima otrokoma v campu ni bilo vedno lahko, pa vendarle edinstveno in lepo obdobje.

Najbolj pa mi je ostalo v spominu uspavanje takrat 6-mesečnega sina, saj sem celo poletje delala kroge po campu oz. okrog otroškega igrišča, kjer se je medtem zabavala starejša. Mali je ves zaspan in siten jamral, brundal in se upiral v vozičku, dokler ni po cca. pol ure končno omagal. S hčerko sva hiteli nazaj do prikolice pripravit kosilo, in še preden sem vse pripravila in dala kuhat, je bil mali že pokonci. »Pa saj to ne more biti res«, je bil edini stavek, ki mi je v tistem momentu lahko šinil skozi možgane. Ampak je bilo! Dejansko je bil buden in ves nasmejan.

Spoznanje

Prav kmalu mi je postalo jasno, da je 3x na dan po 20 min bilo očitno zanj dovolj. Jaz sem bila tista, ki sem se morala spremeniti! Razmišljala sem, kaj naj naredim, da si vse skupaj olajšam in da uspavanje otroka ne bo več tako breme. mom-reading-book-baby-stroller-2Nekako sem morala to obrniti v svoj prid. Ker sem strašno rada brala, sploh kakšne zanimive kriminalne romane (za katere pri dveh majhnih otrocih seveda nikoli ni bilo časa), sem se odločila, da se organiziram drugače. Pot do igrišča nas je zdaj vodila strogo le po makadamu ali celo po travi in drevesnih koreninah ob potki. Bolj kot je vozek rukalo, bolj zadovoljno mrmranje je bilo slišati. Ko smo prispeli do igrišča, mali sploh ni več opazil, da se je gibanje spremenilo, saj sem se, medtem ko se je hčerka že veselo dričala po toboganu, končno usedla na klopco in z romanom na kolenih premikala voziček le še naprej in nazaj.

 

Vse je lahko lažje!

Od takrat sem ves čas njegovega spanja prebila v parku (torej nič več hitenja in kuhanja) in brala. Morate razumeti, da tudi to ni bilo optimalno, saj je hčerka prav tako zahtevala svoj del mame. Medtem ko sem bila z enim očesom pri knjigi, sem z drugim nenehno pogledovala k svoji prvorojenki, ter ji nenehno zagotavljala, da jo vidim, kako spretna in pogumna je že. Skuhano je bilo pač 15 minut kasneje kot sicer, pa smo vsi preživeli.

Lekcija, uporabna za vse življenje.

Kaj sem se naučila? Da včasih uspavanje otroka enostavno ni nekaj, o čemer prebereš navodila, poskusiš in gre. Verjamem, da prav vsi starši ta proces pripeljemo do optimuma. Npr. da otroka vozimo po makadamu, če mu paše  tresenje vozička. Ali pa da doma prižgemo napo ali fen, če ugotovimo, da ga pomirjajo določeni zvoki.

Ampak v nekem trenutku je morda pač najbolje sprejeti, da za svoj kratkotrajen spanec očitno rabi več časa za sâmo uspavanje. Za otroka je po vsej verjetnosti že sam proces uspavanja počitek, medtem ko mi v tem vidimo delo in trud, in za njegov počitek štejemo čas od trenutka, ko zapre oči in zares zaspi.

Spremenimo lahko torej sebe in svoje doživljanje tega opravila. Spremenimo ga lahko sebi v prid. Jaz sem se tisto poletje najbolj začela veseliti ravno tistega dela dneva, ko je bil čas za uspavanje. Tisto poletje sem namreč prebrala preko 60 knjig :).

 

Maja, Spletna trgovina za otroke PinkZebra

 

Pri večjih otrocih ima velik vpliv na spanje tudi kakšna novost v sobici, morda nov plišasti prijatelj ali pa posteljnina. Ta jim lahko vedno znova pričara trenutke iz priljubljene risanke, ki so si jo ogledali.

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!