10 ENOSTAVNIH REŠITEV, KI ZAGOTOVO DELUJEJO!

»Obesi brisačo«, »Kje si spet pustila svojo brisačo?«, »Zakaj je tvoja brisača na tleh?«, » Je brisača sigurno na svojem mestu?« … in tako naprej in naprej in naprej in vedno eno in isto.

Ti je znano?

Če imaš otroke, še posebej najstnike, ti je to sigurno poznano. Sama imam doma najstnico in kljub ponavljajočim se mojim vprašanjem iz dneva v dan, je situacija ves čas enaka, nespremenjena. Brisača je po tuširanju nekje na tleh, na kuhinjskem stolu, na pralnem stroju … nekje pač je, nikakor pa ni na svojem mestu.

Pa saj to ni velika stvar, ampak je en mali delček v mozaiku dnevnih mini kregov … ki pa me spravlja ob živce 🙂

Ob različnih poskusih prošenj, kaznovanj, nagrajevanj, nasvetov prijateljic pa vam sedaj lahko povem kaj je uspelo pri nas ali pri prijateljicah, ki so uvedle različne metode vzpostavljanja reda in miru 🙂 No, pa začnimo.

10 NAČINOV KAKO PRIPRAVITI NAJSTNIKA, DA OBESI BRISAČO PO VSAKEM TUŠIRANJU

1. Na vrata obesite obešalnik za brisače ali pa namestite obešalnike na steno kopalnice in v spalnice. Tako bodo vsi zagotovo imeli svoj prostor za obešanje brisač. Vsakemu družinskemu članu namenite določeno število brisač za cel teden, ostale brisače pospravite v omaro, pod ključ tako da niso dostopne. Vsako brisačo, ki jo boste po tuširanju našle na NE-pravem mestu zaplenite. Brisač bo tako kaj hitro zmanjkalo in najstnik se bo zamislil. Morda je tale opcija malce skrajna, ampak zagotovo povzroči spremembo v navadah. 🙂

2. Svojim otrokom določite svojo barvo brisač. Na začetku tedna, daj vsakemu svoj set barvnih brisač in zaklenite ostale. Zopet, vse brisače, ki ne bodo na svojem mestu. Otroci se bodo med seboj »borili« za brisače ali pa poskušali »kupiti« kakšno dodatno od vas.

3. Vsakič, ko boste našle na tleh brisačo jo poberite in položite otroku na posteljo, najbolje na blazino. Čez nekaj časa bo zagotovo dojel sporočilo, ne da bi vam bilo treba reči karkoli.

4. Ugasnite WIFI dokler se otrok tušira in dokler niso vse brisače na svojem mestu.

5. Naj vam otrok pred tuširanjem prinese svoj super pametni telefon. Vzame ga lahko po tuširanju, ko bo za seboj vse lepo pospravil. V primeru, da se tušira ko vas ni doma in opazite problem z brisačo šele ko se vrnete, naj vam da telefon do naslednjega tuširanja.

6. Vsakič, ko najdete nepospravljeno brisačo mu odtegnite enega od privilegijev, kot na primer:
– Žepnina: minus x eur na brisačo.
– Policijska ura: 30 minut na brisačo.

7. Za vsako postavljeno vprašanje, naj otrok najprej odgovori na vaše vprašanje:
“Si obesil brisačo?” Na primer:
Otrok: “Mami, grem lahko malo ven??” Vi: “Si obesil brisačo?”
Otrok: “Mi daš par eurov? Vi: “Si obesil brisačo?”
Otrok: “Imamo kaj za jest?” Vi: “Si obesil brisačo? ”

8. V sobo mu pripravite plastično vrečo. Vsakokrat, ko najdete brisačo na tleh jo poberite in vrzite v vrečo. Mokre brisače bodo kaj hitro zasmrdele in če so to edine brisače, ki jih bo imel tisti teden na voljo …. bo imel težavo.

9. Naredite znak, ki ga bo opomnil, da mora pobrati brisačo. Obesite ga na takšno mesto, da ga zagotovo ne bo mogel zgrešiti. Na primer ob izhodu is sobe ali stanovanja. Malce se pozabavajte 🙂 Če vse skupaj naredite z nekaj humorja in ljubezni, se bodo pozitivni rezultati zagotovo pokazali hitreje.

10. Za vsako brisačo naj najstnik poskrbi za pranje ene runde perila. Pranje, obešanje, zlaganje, pospravljanje v omare.

In, kako se vam zdi? Je izvedljivo, kajne? Pomislite, le v nekaj dneh boste opazile tole:

brisace obesene

Pa še nekaj … Tudi iz lastnih izkušenj verjetno niso le otroci tisti, ki ne pospravljajo za seboj. Če boste uvedle doma pri vseh družinskih članih katero izmed naštetih praks ste lahko sigurne, da vam bo bodoča žena vašega najstnika nekoč zelo zelo hvaležna.

Pozdravček, Petra

Te zanima kakšno štalo sem naredila v začetku leta na Facebooku?
Moja najstnica tokrat sicer ni bila nič kriva, je pa potrebovala mojo pomoč.