Santa-Claus-christmasEden nas obišče iz 24. na 25. decembra, spet drugi na Silvestrovo. V nekaterih hišah se ustavita oba, v nekaterih le eden od njiju. Eden je oblečen v rdečo, drugi v belo ogrinjalo. Eden od njiju pride na saneh, v katere so vpreženi jelenčki, spet drugi pride na saneh s konjsko vprego.

Kakorkoli že, obeh smo veseli, sploh otroci, saj prinašajo darila. Zelo vznemirljivo je tudi obdobje pred njunim prihodom, saj se stopnjuje pričakovanje medtem ko otroci razmišljajo o svojih željah in jima pišejo pisma.

Kakšna pa je razlika med njima?

Božiček je mitološko bitje, ki običajno darila prinese le »ta pridnim« krščanskim otrokom. Večinoma ga vidimo kot starejšega gospoda z dolgo belo brado, vedno veselega in razpoloženega. Včasih nosi očala, skoraj vedno pa je oblečen v rdeče hlače in ogrinjalo. Potuje visoko na nebu, na saneh, ki jih vlečejo njegovi zvesti jeleni. Živi na Severnem tečaju in velikokrat ga slišimo reči »ho, ho, ho«.

 

Dedek Mraz se je pri nas uveljavil še v času Jugoslavije, in sicer na osnovi ruskih legend, kjer se dedek imenuje Ded Moroz in je poročen s starko Zimo. dedek_mraz_back_011

V Sloveniji velja, da Dedek Mraz živi pod Triglavom v Kekčevi deželi. Obleka, ki jo nosi, je slovenska, s slovenskimi vzorci na plašču ter tradicionalno polhovko na glavi. Dedek Mraz ima vse otroke zelo rad in ne dela nikakršnih razlik med njimi. O njem obstaja veliko različnih pesmic, še najbolj znana je Siva kučma, bela brada, ki jo je napisal Janez Bitenc. Še danes se lik dedka mraza pojavlja v nekaterih podjetjih, ko v mesecu decembru z igračami obdaruje otroke zaposlenih ter na različnih javnih prireditvah za otroke v večjih slovenskih mestih ter vrtcih in osnovnih šolah.

Tudi mi imamo radi oba dobra moža, saj poleg daril, ki več pomenijo našim malčkom, predvsem prinašata prazničnega duha, ki je vedno pozitiven, prijateljski in več kot dobrodošel v teh mrzlih zimskih dneh.

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!