V začetku septembra sva se eno lepo sončno soboto, ki jih v septembru res ni manjkalo, s hčerko odpravili v našo lepo prestolnico. Ker skrbiva za kondicijo in čisto mesto, sva zajahali najini kolesi. Ona prvič svoj novi/stari pony, ki je verjetno zamenjal že precej lastnikov, je pa kolo totalno »in« za najstnike in najstnice in je vsa ponosna da ga ima :-).

Izdelan načrt darilo za otroke_muzej iluzij

Najprej ena počasna sobotna kavica, ki meni osebno pomeni veliko, v njeni prijetni in vedno zabavni druži. Glede na to, da je najstnica, upam, da nama bo to rutino uspelo obdržati v tudi v naslednjih »problematičnih« letih. In potem skok v čisto na novo odprt, noro dober Muzej Iluzij, kar je bil čisto njen predlog, saj je na TV zasledila, da se v Ljubljani dogaja nekaj novega in je »povabila« mene in ne katero od svojih mnogih prijateljic, na kar se spet zelo ponosna :-). Tisti, ki imate doma najstnike, me zagotovo razumete.

Muzej se nahaja v samem centru Ljubljane, natančneje na Kongresnem trgu 13.

Ob vstopu v muzej naju je sprejela zelo prijazna gospodična, nama podala osnovne informacije o muzeju (kaj se nahaja v katerem nadstropju, kako poteka ogled ipd.), kupili sva vstopnice in se (radovedni kot sva) zapodili v prvo sobo. Teh sob in hodnikov je v muzeju precej, saj se muzej razprostira v treh nadstropjih in ena iluzija je bolj zanimiva od druge.darilo za otroke_muzej iluzij

Obisk muzeja je primeren za čisto vse generacije in takoj se mi je utrnila ideja, kako dobro darilo za otroke ali odrasle bom podarila naslednjemu, ki bo praznoval rojstni dan.

Nekaj iluzij, ki se nahajajo v muzeju, sem poznala že od prej, ampak so kljub temu vedno znova zanimive, določene iluzije pa so me povsem prevzele.

Še danes ne morem verjeti, kako je Vortex predor pretental moje možgane.

Ne bom vam povedala, kaj točno je Vortex predor, ker morate poskusiti sami, ampak jaz sem bila med sprehodom skozi predor prepričana, da mi je natakar v kavo zlil precej veliko dozo alkohola :-).

Selfiji

Selfiji in fotografije so nastajale kar po tekočem traku … Še posebej so zanimive tiste iz kalejdoskopa, pa sobe z zrcali (disko soba), kjer sva svoj odsev videli tolikokrat, kot še nikoli prej ;-).

darilo za otroke_muzej iluzij
darilo za otroke_muzej iluzij

Povečali in pomanjšali sva se kot Alica v čudežni deželi, ter v antigravitacijski sobi poskusile, kako težko je gostom v oddaji Vse je mogoče odigrati svojo vlogo na poševnem odru.

darilo za otroke_muzej iluzij
darilo za otroke_muzej iluzij

Precej časa sva porabili tudi pri stereogramih in se nisva dali odgnati, dokler nisva končno zagledali slike v sliki. Stereogramov se spomnim še iz mojega otroštva, mi je bilo pa sedaj težje priklicati sliko v sliki, kot pred leti. Ampak, sem uspela, čeprav se mi je vmes nekajkrat kar malce zavrtelo. No, pa smo spet pri tistem natakarju, ki mi je skuhal jutranjo kavico. 🙂

Možgani nas včasih prevarajo

Ob vsaki novi iluziji sva se spraševali kako je mogoče s takšno lahkoto pretentati naše možgane. Naši možgani si sliko velikokrat tolmačijo drugače kakor izgleda »na prvo žogo« in delujejo na podlagi preteklih izkušenj. Z možgani vidimo veliko več, kot pa zaznajo naše oči.

Ob koncu obiska sva svoje sposobnosti preizkusile še v sobi za igro. Lahko povem, da je igranje iger, oziroma reševanje problemov v tej sobi kar zahtevno. Nad čimer sem bila ponovno navdušena, saj imam rada igre in igrače, ki igralca (otroka ali odraslega) umsko stimulirajo, ne pa poneumljajo 😉 . Tudi v njihovi trgovinici se najde marsikatero lepo in uporabno darilo za otroke.

darilo_za_otroke_muzej iluzij

»Mami, a bova lahko šli še enkrat«

Niti mesec dni ni od najinega obiska muzeja, pa mi je hčerka pred par dnevi rekla, če bova šli še enkrat. Ker je bil za naju super dan, katerega morava ponoviti in ker se je spomnila, da bi naredila še par hudih selfijev ;-). Verjetno zaradi njene »poklicne« deformacije, saj obiskuje Srednjo medijsko in grafično šolo, kjer se veliko ukvarjajo tudi s fotografijo in priložnosti za dobro in zanimivo fotografijo in selfije je v muzeju iluzij res na pretek.

TOP darilo za otroke

Vedno znova, kadar se pojavi kakšna novost, ki mi je všeč, se vprašam: »Pa kako so se tega spomnili!« In tole je res TOP darilo za otroke! In odrasle, da ne bo pomote 🙂

Verjetno, mi ni posebej potrebno napisat, da sva bili nad muzejem navdušeni in obisk priporočam prav vsakomur.

Mami Petra
P.S.: Če imaš kakšno dobro idejo, za preživljanje prostega časa z otroci bom zelo vesela, če komentiraš spodaj ali pa če mi pošlješ svoje izkušnje na mail petra@pinkzebra.si

Bližajo se počitnice. Veš ZAKAJ se jim reče Krompirjeve počitnice?