Pred nami je še nekaj prelepih jesenskih vikendov, idealnih za kratke izlete. Če se sprašujete, kam na izlet z otroci, je tukaj super predlog.

DUNAJ. Prelepa evropska prestolnica, oddaljena nekaj ur vožnje, pa vendarle blizu. In kaj si ogledati, da je otrokom zanimivo, da ni prenaporno, in da si poleg tega še v naravi? Dunaj ponuja marsikaj! Npr. najstarejši živalski vrt v Evropi. V tem zares ogromnem parku si lahko ogledate pande, povodne konje, severnega medveda, ogromne želve, koale in še veliko živali, ki si jih v našem živalskem vrtu ne morete ogledati.

In, ste že slišali za ogromen bunker v središču Dunaja, preurejen v sodoben akvarij v 12ih nadstropjih? Tudi to smo si želeli ogledati.

Za konec pa smo si zaželeli še adrenalina. Preverite, kje in kako :).

Pa začnimo na začetku. Pred nami je bil prelep vikend, zadnji v avgustu, in zadnji počitniški, zato je bil za mojo 8-letno hči še posebej dragocen. Že v petek popoldne smo v manjšo potovalko spakirali za vsakega za 1x za preobleči, milo in zobne ščetke. Torej brez kompliciranja. No priznam, za ta mlajšega (4,5 let) sem vseeno vzela še dvoje spodnje hlačke, saj mali največkrat ne najde časa za lulanje, in ko se zave, da je že zares nujno, je pipca že malo spustila… On seveda nima nič s tem.
V nahrbtnik, ki ga je oči cel vikend pridno nosil, smo vzeli vsak svoj bidon z vodo, nekaj grisinov, piškotov in sadja, ter 4 sendviče za na pot.

Tako preprosto opremljeni smo se v soboto zjutraj z avtom odpravili proti Dunaju. Ker v bližini živalskega vrta ni brezplačnega parkirišča, kakršnega smo vajeni v Ljubljani, smo avto pustili na obrobju Dunaja, kjer za celodnevno parkiranje v parkirni hiši odšteješ le 3,40 €.
Do prelepega Schönbrunna smo nadaljevali z Dunajskim U-Bahnom. Ko enkrat kupiš karto, ta velja za ves javni potniški promet na Dunaju, torej tudi za avtobuse in tramvaje. Otroci do 6. leta starosti se vozijo brezplačno, prav tako otroci do 15. leta starosti v času šolskih počitnic. Tako sva karto kupila le midva z možem, in sicer kar dvodnevno, ki se je najbolj izplačala (2x 13,30 €). Tistih nekaj postaj je bilo za otroka noro doživetje, saj smo se vozili malo zgoraj, malo pod zemljo, predvsem pa z veliko hitrostjo.

U-bahn Dunaj

Nekaj postaj kasneje vlak ustavi prav pred vrati, znamenitega parka. Opisala bi ga kot kombinacijo Arboretuma in parka v Tivoliju. Prelepi urejeni vrtovi z veliko sence in klopcami za počitek.

Schonbrunn-Gardens

Kakorkoli že, pot skozi Schönbrunnski park vodi naravnost do znamenitega živalskega vrta. In takoj na začetku pozitivno presenečenje – otroci do 6 let imajo namreč brezplačen vstop, medtem ko je vstopnica za najstnike vse do 19. leta znižana na 8 €. No, starši plačamo 16,50 € na osebo. Ampak je vredno! Vse je zares lepo urejeno, živali imajo veliko prostora, so lepo negovane in aktivne, znotraj samega vrta pa je veliko cenovno sprejemljivih restavracij z raznovrstno, predvsem pa pestro ponudbo. Za najmlajše so pri vhodu na voljo celo nekakšni vozički, v katere lahko naložite utrujene malčke in jih vlečete za seboj. Živalski vrt je namreč res velik in otroci doživijo in vidijo veliko. Pingvinov v ljubljanskem živalskem vrtu namreč ne morete videti, prav tako ne pande, povodnega konja, severnega medveda, koale, krokodila, morskega psa in flamingov. Znotraj vrta imajo celo čisto pravi deževni pragozd v več nadstropjih. Tam otroci vidijo velike netopirje in majhne opice, ki pridejo čisto blizu in radovedno opazujejo dogajanje.

Dan je še prehitro minil in ob 18 uri, ko se živalski vrt zapre, smo se s podzemno odpeljali nazaj do parkirne hiše, kjer nas je na varnem čakal avto. Ker je na Dunaju od sobote zvečer pa do ponedeljka zjutraj parkiranje povsod brezplačno, smo se z avtom odpeljali v center mesta in parkirali v ulici pri hotelu. Preko Bookinga smo našli suito za 4 osebe v prekrasnem hotelu s 4 zvezdicami v samem središču mesta, za le 113 €. V ceni sicer ni bilo zajtrka, kar pa nas sploh ni motilo. V nedeljo zjutraj smo se namreč ustavili v bližnji pekarni, pojedli rogljičke, spili kavo in sok in se s podzemno odpeljali nekaj postaj do Mariahilfestrasse, glavne nakupovalne ulice na Dunaju, kjer se mogočno vzpenja akvarij v kar 12ih nadstropjih Haus des Meeres. To je v bistvu bunker iz 2. svetovne vojne, smiselno preurejen v za otroke resnično zanimivo zgradbo. Že takoj pri vhodu je bazen z velikimi ribami, ki so tako krotke, da jih otroci lahko božajo. Vsi po vrsti so imeli male rokice v vodi, ribe pa so jim znova in znova drsele med dlanmi.

ribe_hausdesmeeres 

In to je bilo šele na začetku. V nadaljevanju se je navdušenje le še stopnjevalo. Morski psi, ogromne ribe in raki, pa morski konjički, morske zvezde, piranje, polži čistilci in še mnogo drugih zanimivih podvodnih živali so v vsakem nadstropju razveseljevali manjše in večje radovedne glavice.

morski pes hausdesmeeres

Po celem dopoldnevu v akvariju smo bili pripravljeni na nove dogodivščine. Zato smo jo mahnili proti Praterju. Lahko mi verjamete, da smo imeli za celo popoldne dela, veselja in adrenalinskih užitkov. V Prater lahko vstopite brezplačno, nakar se vsaka atrakcija plačuje posebej. Cene se gibljejo nekje med 1,50 in 5 € po osebi, odvisno od same atrakcije oz. igrala. Ponudba le-teh pa je res velika, in zabava se najde prav za vsakogar, ne glede na starost. Prav tako je znotraj parka veliko kulinarične ponudbe, vse od značilnih v olje in česen namočenih peciv pa do tradicionalnih Wienner schnitzlov, reberc in piva.

Kaj naj še rečem? Počasi smo odrinili proti Ljubljani. Polni vtisov in doživetij, in seveda prijetno utrujeni. Bil je zanimiv in intenziven vikend, otroške glavice polne doživetij, njuna srčka pa polna radosti in veselja. Lepo je bilo in še bomo prišli!

P.s. Če imate kakšno podobno idejo ali izkušnjo, kam za čez vikend, jo lahko spodaj zapišete, predlagate ali pa le komentirate objavo.

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!