Drage Dame, 8. marec je tu, in moram vas vprašat – le kaj si želite za vaš praznik? Romantičen večer s svojim dragim, preprosto rožico ali pa morda le nekoliko mirnejši dan oz. kakšno urico brez otrok in običajnega vriskanja po hiši?

V približno 100 državah po svetu danes ženske praznujemo svoj dan. dan žena1Praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Danes si le težko zamišljam, da je bilo kdaj sploh lahko drugače. Pa vendar je bilo. Tudi pri nas so potekali boji za enakopravnost. Že leta 1897 je začel izhajati ženski časnik Slovenka, leto kasneje pa je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo. Pomembna prelomnica se je zgodila l. 1906, ko je na graški univerzi doktorirala prva Slovenka.

Danes nam je več ali manj samoumevno, da ženske lahko svobodno izbiramo svojo izobrazbo, poklic in kariero ter da imamo v družbi enakopraven položaj in volilno pravico. Sicer je prav, da je tako, ampak želim reči, da pozabljamo, da včasih temu ni bilo tako, in da so se naše predhodnice morale združevati v različna ženska društva ter se proaktivno boriti za svoje pravice in za pravice svojih ženskih naslednic.

Zato drage dame, uživajte današnji dan! Za trenutek se spomnite na naše pogumne prednice, nato pa pomislite, kako srečne smo lahko. Četudi smo včasih utrujene in živimo v stresu, je to zato, ker lahko delamo, razmišljamo, se uveljavljamo in intelektualno razvijamo, predvsem pa se lahko svodbodno odločamo. Svoboda! Tega ne bi zamenjala za nič na svetu!

Če ti svobodo predstavlja urica teka ali sprehoda v naravi, vzemi si jo!

Če ti svobodo predstavlja poglavje dobre knjige, preberi ga.

Če je to miren filmski večer, privošči si ga!

Želim ti lep in svoboden Dan žena!

dan žena2

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!