Creative-Halloween-Pumpkin-CarvingPribližuje se tisti čarovniški čas (Noč Čarovnic), ko bomo spet rezali buče in jih spreminjali v različne otrokom zabavne ali pa nekoliko bolj strašljive grimase. Kako to učinkovito narediti? In da seveda ne bomo umazani bolj kot naši otroci, da se ne bomo preveč namučili s samim delom in da bomo na koncu tudi zadovoljni z izdelkom.

Pa si poglejmo 8 neprecenljivih nasvetov, da nam to letos le uspe!

Izberite pravo bučo!

Že tukaj je trik. Namreč, če izdolbete bolj pokončno bučo, je njena oblika bolj podobna obliki človeškega obraza in je posledično tudi bolj pristna. Če je poleg tega še velika in grda, bo strašen učinek še toliko večji.

Od zgoraj ali od zadaj?

Verjetno običajno odrežete vrh buče, in se kasneje mučite s spuščanjem sveče vanjo. Drži? No, vedno lahko odstranite tudi spodnji ali zadnji del buče, in si tako olajšate delo. Predvsem je to odvisno od dekoracije, s katero nameravate zaključiti. Če bo okrašen tudi spodnji del buče (npr. s kakšnimi čeveljci, postavljenimi pred bučo), boste bučo raje načeli zadaj.

Prvi rez je najtežji.

Jasno, zgornji (ali spodnji) del buče je po navadi najtrši, morda celo rahlo olesenel, in zato potrebujete res močno rezilo. Obstaja set orodja za izrezovanje buč, nekateri pa se tega prvega reza lotijo kar z manjšo žago. No, če drugega ne, bo zadostoval tudi običajen večji nož.

orodje za izrezovanje buč

Kaj pa meso buče?

Izdolbsti bučo je naslednji izziv, pri katerem si lahko pomagate z običajno žlico ali pa kar z žlico za sladoledne kepice. Cilj je izdolbsti bučo in spraskati meso z njenih sten.

Strašen »fris« pa raje prej narišite

Pri tem uporabite pralni flomaster. Tisti, ki jih kupujete vašim otrokom J. Tako lahko popravljate svojo mojstrovino, dokler niste z njo popolnoma zadovoljni.

 

 

In oblikovanje buče?

Hmmm, sedaj so na vrsti oči in usta in tukaj zopet nastane problem, kako narediti lepe luknje ne da bi poškodovali bučo. Tukaj bi spet bilo najbolje uporabiti set posebnih nožev, prilagojenih za rezanje buč. Morda pa kaj podobnega najdete v domači delavnici.

Zabavna dekoracija je pika na i

Da boste svoje delo zaključili v slogu, poiščite zabavne pripomočke, ki jih lahko uporabite kot lase, zobe ali jezik. Namig za vas: lesni peleti so lahko zobje, kakšni stari fedri se lahko spremenijo v dreadlockse ipd.

funny-Halloween-pumpking-minion

Naj vaša buča ostane cela najdlje

Buče zgnijejo. In da bo vaša ostala cela in nenagnita čim dlje, jo po tem, ko ste jo oblikovali, pošpricajte s čistilom za kopalniške površine, ki vsebuje belilo. To bo odgnalo tako žuželke kot tudi zaščitilo vašo bučo pred plesnijo.

 

 

 

Želimo vam obilo užitkov ob oblikovanju svoje velikonočne buče! Pa veselo Noč Čarovnic! :)