Vas bo obdaril Miklavž ali kaznoval parkelj? Preberite si, kdo sploh je Sveti Miklavž.

Prvi decembrski dobri mož, ki nas razveseljuje, je Sveti Miklavž oz. Sveti Nikolaj, in je zagotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. Otroci ga težko pričakujejo, saj na večer pred svojim godom (iz 5. na 6. december) hodi okrog in jim prinaša darove. No ja, vsaj ta pridnim, medtem ko poredne prepusti svojim spremljevalcem, parkeljnom.

parkelj

Sveti Miklavž je bil krščanski svetnik, znan po svoji darežljivosti. Celo veliko premoženje, ki ga je podedoval po starših, je bojda razdelil med reveže, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. Bil je duhovnik, kasneje predstojnik samostana in nazadnje celo škof. O njegovi smrti ni zanesljivih podatkov. Verjetno je umrl 6. decembra, ker je to tudi njegov godovni dan.

V številnih deželah je sveti Miklavž tisti, ki v noči s 5. na 6. december obdaruje otroke. Ker je bil Miklavž škof, je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi pa nosi škofovsko kapo. Po izročilu je Miklavž visok, ima dolgo belo brado in nosi bele rokavice. V eni roki drži škofovsko palico, ki je zgoraj zavita in okrašena, v drugi roki pa ima knjigo. V njej z zlatimi črkami piše, kaj so počeli pridni otroci, in s črnimi, kaj so uganjali nepridipravi.

Sveti-Miklavz

Sveti Miklavž prinaša skromna darila. Na krožnikih ali v nogavicah, ki mu jih nastavijo otroci, pusti orehe, jabolka, fige, mandarine, suho sadje, sladkarije…

suho_sadje_s_cokolado

Pričakovanje Miklavževega prihoda je vedno spodbujalo otroško domišljijo. V dneh pred Miklavževim velja, da rdeča večerna zarja pomeni, da Miklavž peče piškote za pridne otroke. Otroci kakšen teden pred njegovim prihodom radi pišejo pisma želja, ki jih potem položijo na okensko polico. Ta pisma Miklavž prebere in otrokom prinese darila.

 

 

Tudi pri nas lahko dobite Miklavževa darilca. Preverite igrače, nogavice, flis odejice, rokavice, kape, zimske komplete, in še in še… Dobrodošli v naši trgovini!

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!