Ste se že kdaj vprašali, od kje izvira izraz krompirjeve počitnice? Krompir je namreč že zdavnaj pospravljen iz njiv. In saj je vendar čas kostanja, torej bi ravno tako lahko bile kostanjeve počitnice.

Razlog je v preteklosti, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in njihovih opravil. Učenci takrat niso počivali ali hodili na potovanja in izlete, temveč so svoj čas preživeli na njivah in pomagali pobirati pridelke.

Izraz krompirjeve počitnice izhaja iz nemško govorečih držav (poimenovali so jih Kartoffelferien). Ta izraz se je nato preko zdomcev prenesel tudi k nam. Počitnice so tam dejansko imeli septembra, in jih resnično izkoristili za pobiranje krompirja. September je namreč čas, ko je na kmetijah največ za postoriti in otroci so bili v ta opravila vključeni. In eno izmed opravil je bilo ravno pobiranje krompirja.

Dandanes so krompirjeve počitnice premaknjene v zadnji teden oktobra in posledično nimajo več nobene zveze s krompirjem. So pa namenjene našim otrokom, da si odpočijejo od vsakodnevnih šolskih obveznosti in da si naberejo novih moči za prihodnje izzive.

V naši spletni trgovini najdete kar nekaj izdelkov za pohajkovanje po dežju v prihajajočih jesensko obarvanih dnevih. Preverite ponudbo gumijastih škornjev Ledeno kraljestvo, dežnikov in odejic za crkljanje v večernih uricah.

Želimo vam prekrasne počitnice! Odpočijte si, občudejte naravo in si naberite novih moči za naprej!

Vaša PinkZebrica Maja

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!