Ne spomnim se, da bi se v času mojega šolanja kdaj tako veselila počitnic, kot se jih veselim odkar moja hčerka obiskuje osnovno šolo.

Počitnice moje hčerke so počitnice tudi zame. Brezskrbni popoldnevi, brez norenja, pomoči pri učenju, preverjanju njenega znanja pred testi …

Že od prvega razreda se mi zdi, da učitelji ali pa naš šolski sistem naravnost obožujejo dajati domače naloge nam, staršem. Delanje raznih plakatov v prvem razredu osnovne šole na primer. Kako naj bi 5 ali 6 letni otrok sam naredil plakat? Ga ne more. Starši moramo poiskati material in ga natisniti, saj tako mali otroci seveda še niso računalniško ali kako drugače pismeni. Skupaj z otrokom se lahko le pogovoriš o dani temi in poslušaš njegove predloge. In nato plakat seveda izdelaš sam!

Še bolj všeč mi je bilo, ko je hčerka, ki sedaj končuje 8. Razred, pred nekaj leti prila domov z domačo nalogo, in sicer je bilo navodilo: Izdelaj power point predstavitev za geografijo. Moje oči so skočile na peclje in moje prvo vprašanje njej je bilo: »Pa ste se pri urah računalništva naučili delati s Power Point-om?« Odgovor NE ni bil nobeno presenečenje. Na srečo sama znam delati s programom Power Point in sem pač naredila domačo nalogo, katere ob vseh svojih obveznostih resnično ne potrebujem. Skupaj s hčerko sva sedeli in delali in se učili programa. Jaz pa se vprašam, mar niso učitelji in šola za to, da otroke naučijo tega znanja? Kako je mogoče jim dati takšno domačo nalogo, ne da bi jih prej naučili osnov? Kaj če sama ne bi znala delati Power Point predstavitev? Kaj, če  nekateri nimajo doma niti računalnika? To pač šolo ne zanima.

Lahko odprem še eno od mnogih tem in pomanjkljivosti dela v šolah. Zadnji mesec in pol je bil za mojo hčerko grozno naporen. Na teden je imela vsaj po 4 teste in spraševanja, medtem ko je bilo prej 2 do 3 mesece vse bolj »na počasi«. V šolo skoraj nobenih testov, spraševanj, potem pa strnejo vse v en mesec. Ali so res nesposobni se naučiti »time optimization«, ki je v časih in tempu katerega živimo res nujno potreben? Kampanjskega dela nat tak način uči otroke že sistem sam kot kaže.

Skratka, veselim se počitnic, brez domačih nalog zame, brez ponavljanja osnovnošolske snovi že drugič v življenju. Veselim se tudi zaradi moje hčerke, ki bo končno lahko uživala 2 meseca počitnic, brez stresov in migren, ki nam sledijo zadnje 3 pomladi zaradi prehudega tempa.

Se še kdo strinja z mano?

JUHUHU, POČITNICE SO TU!

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!