Zakaj v risanki Pujsa Pepa vsi živijo na hribu? In zakaj Gospodična Zajec opravlja prav vse poklice? In kako lahko Pepa in Jure hodita v isto šolo in v isti razred?

Vsak, ki je kdaj skupaj z otroci gledal risanko Pujsa Pepa (Peppa pig), si je moral postaviti zgornja vprašanja :). Se zgodi! Namreč to, da včasih ugotovimo, da ravnokar že 10 min nepremično buljimo v ekran in dejansko spremljamo risanko, v katero hipnotizirano zre naš potomec. In Pujsa Pepa je verjetno ena od tistih, ob kateri se počutimo še posebej trapasto. In vedno znova se vprašamo, le kako je lahko otrokom tako zelo všeč. Pa vendarle. Vse je narejeno z nekim razlogom.

 

Zakaj v risanki vsi živijo na hribu?

Ste opazili to? Prav vsi imajo svoje hiške postavljene na hribu. In tudi šola je na hribu. Pepina hiša je na hribu in na samem. Ko so o tovrstni postavitvi povprašali avtorje, so ti pojasnili, da so hiše tako zastavljene namerno. Iz otroške perspektive je takšna postavitev normalna, saj bo večina otrok v svojih risbicah svoje hiše narisala čisto zase. Sam hrib pa je mišljen zato, ker se je avtorjem tako zdelo strašno zabavno :).

 

In kako je možno, da Gospodična Zajec opravlja vse poklice?

Gospodična Zajec vozi Pepo in sošolce na šolske izlete. Gospodična Zajec vodi Center za ločevanje odpadkov, kjer sedi visoko na žerjavu in sortira odpadke. Gospodična Zajec zna prav tako pilotirati helikopter, lahko je prodajalka v trgovini, pojavi se celo kot medicinska sestra in prodajalka sladoleda. Obvlada tudi poslikavo obraza (vendar samo tigrove obraze).

pujsa_pepa_risanka

Ali gre za eno samo Gospodično Zajec ali jih je morda več? No, kar dve epizodi dokazujeta, da gre tukaj za eno samo »osebo«. V risanki, kjer ima Gospodična Zajec prost dan, ker si zvije gleženj, mora vskočiti celo mesto, da stvari normalno potekajo dalje. In v epizodi, kjer Kraljica želi podeliti Gospodični Zajec nagrado za industrijske dosežke, mora Kraljica razglasiti praznik, saj ima Gospodična Zajec le tako dovolj časa, da prevzame nagrado.

 

Zakaj so nekatere živali še vedno živali?

Torej, v risanki nastopajo različne živali. In vse se obnašajo kot ljudje. Vse živali v risanki Pujsa Pepa namreč nosijo oblačila, govorijo, hodijo v šolo, s seboj nosijo igrače in se prerekajo, kaj bodo zvečer gledali po televiziji.

Ampak nekatere živali pa so le živali. Npr. račke, ki jih Pepa tako rada hrani, v risanki plavajo v ribniku, kvakajo in prosijo za drobtinice. To, kar račke pač delajo. V eni izmed risank nastopa želva, ki je pač samo želva. Ali pa Papiga Poli, ki sedi v kletki in občasno ponovi kakšno besedo. Zakaj torej so nekatere živali kot ljudje in imajo kreditne kartice, medtem ko so druge le živali, kot jih je ustvarila narava? Hmmm, kdo bi razumel…

 

Kako lahko Mami Pujsa nosi kopalke?

V več poletnih epizodah risanke Pujsa Pepa Mami Pujsa nosi kopalke in se veselo odpravi na plavanje. Kar seveda daje misliti, da ima človeško in ne prašičje telo. Saj imajo v resničnem življenju pujsje samice tudi do 14 seskov, ki so lahko vsi aktivni (odvisno od števila skotenih mladičev). Mami Pujsa bi pod kopalkami načeloma morala izgledati takole:

prašičji seski

Zakaj so vse živali enako velike?

Pujsa Pepa je enako velika kot zebra Zalka. Zebra Zalka je enako veliko kot ovčka Olja. In ta je enako velika kot pes Peter in slončica Sonja. No, v naravi tole vsekakor ne drži.

Zgleda pa, da velikost risanih junakov v risanki Pujsa Pepa sovpada vsaj s starostjo. Bratec Jure je manjši od Pujse Pepe. In Pepa je manjša od svojih staršev in starih staršev. Dedi Pujs in babi Pujsa sta nekoliko večja od Mami Pujse in Očija Pujsa.

Verjetno nas tako nekako vidijo tudi naši otroci?

 

In zakaj imata Pepa in Jure samo enega dedka in babico?

V risanki nastopata le babi Pujsa in dedi Pujs, starša mami Pujse. Možnosti, zakaj je temu tako, je več.

  • Starša očija Pujsa sta že umrla.
  • Oči Pujs je skregan s svojimi starši.
  • Mami Pujsa in njena družina ne odobravajo staršev očija Pujsa.
  • Mami Pujsa in oči Pujs sta brat in sestra.

No, tale zadnja verzija verjetno ne bo prava. Glede na to, da sta starša mami Pujse kar premožna, obstaja možnost, da so starši očija Pujsa bili reveži oz. so izhajali iz nižjega socialnega razreda. Verjetno, tudi tale razlaga ni najboljša.

Morda je pa razlog v tem, da bi preveč starih staršev samo zmedlo otroške glavice. Morda je en par starih staršev dovolj, da se razloži koncept in da zgodba dobi nek smiseln nauk.

 

Zakaj sta Pepa in Jure v šoli v istem razredu?

Pepa je stara 4 leta, in Jure ima 18 mesecev. Pa vendarle sta v šoli vedno skupaj. Skupaj z vsemi Pepinimi prijateljicami in skupaj z vsemi Juretovimi sošolci. Vsi skupaj imajo isto učiteljico. Boste rekli, da so morda v vrtcu in ne v šoli? Ampak ne, saj je tale šola vse preveč strukturirana, da bi bila vrtec. Otroci v njej sedijo, se lepo vedejo, vsi poslušajo eno učiteljico in se dejansko nečesa učijo. Nimajo proste igre in se ne igrajo vsak za sebe.

No, jasnega odgovora tudi tukaj ni. Verjetno risanka otrokom pač hoče predstaviti koncept šole in je to pač najlažji način za to.

 

Morda se starši sprašujemo čisto preveč nepomembnih podrobnosti in je svet v otroških glavicah veliko preprostejši in barvitejši, kot si mislimo. Predvsem pa je nekompliciran. Koga pa v resnici zanima, zakaj zebra Zalka ni manjša od slončice Sonje, in koliko seskov bi mami Pujsa morala imeti pod svojimi kopalkami.

Mamica Maja

 

Povzeto in prevedeno po avtorici Jenny Morrill (http://www.denofgeek.com/tv/peppa-pig/31729/the-perplexing-mysteries-of-peppa-pig).

 

Klikni TUKAJ in podarila ti bom 10% popusta na tvoj prvi nakup!